Ustası Burada
Ustası Burada

Gündelik Temizlikçi Sigortası Ne Kadardır ve Nasıl Yapılır?

Gündelik Temizlikçi Sigortası Ne Kadardır ve Nasıl Yapılır?
Yayın Tarihi / 28.07.2022

Kadınlar, çalışma hayatına gün geçtikçe daha çok dahil oluyorlar. Gerek kariyer yapma isteği, gerekse ekonomik özgürlüğe kavuşma arzusuyla hemen hemen tüm sektörlerde kendilerini gösteriyorlar. Sadece bir çalışan olarak değil, işveren olarak da birçok başarı hikâyelerine imza atıyorlar.Ne var ki gün dediğimiz şey 24 saatten ibaret ve insanoğlu sadece çalışmaya programlanmış bir varlık değil. Yaşadığı bir ev ve bu evin bitmek bilmez işleri var. Çalışan bir kadının, ev sakinlerinin yeme, içme ihtiyaçlarını organize ettikten sonra temizlik yapmaya ne mecali kalıyor ne de zamanı. Bu noktada imdada, yine bir kahraman olan  gündelik temizlikçi dediğimiz bayanlar yetişiyor. Kader midir, cilve midir yoksa kaderin bir cilvesi midir bilinmez; çalıştığı için ev temizliğine vakit ayıramayan bir kadını, ev temizliği yaparak geçimini temin etmeye çalışan bir kadın kurtarıyor.

Gündelik Temizlikçi Sigortası Ne Kadar ve Nasıl Yapılır?

Bu arada evinde gündelik temizlikçi çalıştıranlar veya çalıştırmayı düşünenler için de 2014’ün Eylül ayında kanunlaşan uygulamadan da kısaca bahsedelim. Ev işlerinde çalışan, temizlik yapan ya da çocuk bakan kadınların çoğunluğu sigortasız çalışmaktaydı. Bu aksaklık 2014’ün Eylül ayında Torba Kanun olarak bilinen 6552 no’lu kanunla giderilmiş oldu. 1 Nisan 2015 yılından itibaren de kanun uygulanmaya başlandı. Artık temizlik, çocuk bakımı, yemek yapma, ütü, alışveriş, bahçe işleri, yaşlı bakımı, özel bakım gibi işler için evde istihdam edilen çalışanlar sigortalı olmak zorunda. Gündelikçi dediğimiz çalışan kesimin maaşı da asgari ücretten az olamıyor.

Gündelik Temizlikçi (yardımcı) çalıştırıyorsak eğer şunları yapmaya dikkat etmemiz gerekiyor.

  • Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilgili sigorta müdürlüğüne “işyeri bildirgesi” verilmeli. SGK da işyeri tescilini yapıp, şifre verecek.
  • SGK’nın ilgili sigorta müdürlüğüne, elektronik ortamda “sigortalı işe giriş bildirgesi” verecekler.
  • Her ay, en geç ait olduğu ayı izleyen ayın 23’ü akşamına kadar elektronik ortamda “aylık sigorta prim ve hizmet belgesi”ni SGK’nın ilgili sigorta müdürlüğüne verecekler. Primler de ayın sonun kadar ödenecek.
  • Mürebbiye dışındakilerin ücretleri, gelir vergisinden müstesna olduğu için, bunlardan gelir vergisi kesintisi yapılmayacak.

Bu çalışanların SGK’ya bildirilmemesi durumunda, ileride tespit veya ihbar nedeniyle, geriye dönük olarak, cezalı sigorta primi ödenebileceğini de hatırlatmış olalım.