Ustası Burada
Ustası Burada

İyi Sürüş İçin Tavsiyeler

İyi Sürüş İçin Tavsiyeler
Yayın Tarihi / 28.07.2022

Otomobil sürmek birçoğumuz için vazgeçilmez bir tutku. Çocukluktan başlayarak büyüyen hayaldir hatta. Küçükken ya da ilk gençlik yıllarında, babasına çaktırmadan anahtarı alıp, arabayı kaçırmayan kaç kişi vardır? Birçoğumuzun muziplik özgeçmişinde kayıtlıdır buna benzer olaylar. Bize Direksiyon dersi almadan ya da sürücü kursuna gitmeden araba sürmesini öğreten bu tutku, bu deliliktir biraz da.Malumunuz o dönem çok gerilerde kaldı. Trafiğin akıl almaz bir şekilde artışı ile bu delilikler de nostaljik birer hatıra oldular artık. İtiraf edelim ki doğrusu da budur. Direksiyon dersi almadan ya da bir sürücü kursuna yazılmadan (hele ki ehliyet belgesi almadan) trafiğe çıkmak çok tehlikelidir. Kendi canımızı tehlikeye attığımız gibi, başka canları da bu tehlikeye maruz bırakmış oluruz.Sürücü kursundan ehliyet almayı hak etmiş, direksiyon dersi almış ya da almayacak kadar deneyim kazanmış sürücüler için bazı şeyleri hatırlatmakta fayda var.

Kesinlikle içkili olarak otomobil kullanmayın.

Emniyet kemerinizi mutlaka takınız.

Farlarınızı gece gündüz açık tutunuz.

Direksiyon başındaki oturma pozisyonunuzu iyi ayarlayın.

Sürüş esnasında direksiyon daima iki el ile birden ve saat 9:15 pozisyonunda tutulmalıdır. Koltuğun direksiyona olan mesafesi, kollar yaklaşık 45 derecelik bir açı yapacak şekilde ayarlanmalıdır.

Kalabalık (Otomobilin içinde çok sayıda kişinin bulunduğu) yolculuklarda konsantrasyonu en üst düzeyde tutun.

Yağmurlu zamanlarda ve mıcırlı yollarda hızınızı kontrol altında tutun. Mümkünse normal hız sınırından daha yavaş bir hızla seyredin.

Motosiklet ve bisikletlilere her zaman dikkat edin ve yanlarından geçerken mümkün olduğunca yavaşlayın.

İyi bir görüş için mutlaka ayna ve camlarınızı temiz tutun.

Kesinlikle kimseyle yarışmayın. Yarış kaza getirir.

Önünüzdeki otomobil ile olan takip mesafesini iyi ayarlayın. Kesinlikle yakın takip yapmayın.

Yolculuk boyunca vitesi hiç bir zaman boşa almayın.

Aynaları muhakkak kullanın.

Eğer ABS sistemi varsa frene basmaktan korkmayın. Freni pompalamak, öne engel çıktığında önce frene basıp bırakmak, sonra tekrar basmak gibi teknikler sadece ABS fren sistemi olmayan otomobiller için geçerli eski tekniklerdir.

Pedal kısmında ayaklarınızın hareketini engelleyecek nesneler bırakmayın.