Çatı
Çatı yapınızı değişkenlik gösteren hava koşullarına karşı koruma sağlayan, kiremit ile izole edilmiş, binaların üstünde yer alan su, kar, toz gibi yüklerin tahliyesinin sağlandığı sistemlerdir. Yapılarınızın bulunduğu bölge ve iklim koşullarına göre şekillendirilebilir. Çatılar da imar yönetmeliğine uygun bir şekilde tasarlanmalıdır. Çatıların taşıyıcı sistemleri olan konstrüksiyon ve örtü malzemeleri yine yapı sahibi ve çatı işini yapan usta yada firmaların tercihleri ile şekillenmektedir. Çatıların üretim kısmı kadar zamanla deforme olmaları ve dış etkenlere doğrudan maruz kalmaları açısından tamir, bakım ve onarımı da önem arz etmektedir.
Çatı Çeşitleri
Çatılar şekillerine ve kullanılan malzemeye göre çeşitlenmektedir.Kullanılan malzemeye göre çaşı çeşitleri şunlardır.
Ahşap Çatı; Daha ekonomik ve yaygın bir kullanıma sahip olan çatı türlerdir. Ahşap parçalardan kafes şekilde üretilmektedir. Günümüzde daha çok çam, ladin, köknar gibi ağaç türleri tercih edilmektedir. Metale göre daha kolay şekil alabilmeleri, dış etkenlere karşı daha güçlü bir direniş sağlamaları sebebi ile tercih edilmektedirler.
Metal Çatı; sert doğa koşullarına karşı özellikle güven vermesi açısından tercih edilmekte ve daha kısa sürede üretilmesi açısındanda avantaj sağlamaktadır. Çok daha fazla ömre sahip metal çatılar günümüzde fabrika, alışveriş merkezleri, depolar, hayvan barınakları gibi alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Metal çatıları bakır, alüminyum, ve titanyum kaplama modelleri ile daha sağlam bir hale getirilebilir. Metal çatılar güneş etkisini yapıların içine daha az ileteceğinden özellikle soğutma maliyetleri açısından da artı sağlamaktadır.
Kagir Çatı; Tuğla, taş ve beton gibi malzemelerin yığma şeklinde düzenlenmesi ile oluşturulan çatı tipleridir. daha çok kırsal yerleşim alanlarında tercih edilmektedir.
Dış şekillerini göre çaltı çeşitlerini sıralayacak olursak;
Beşik Çatı; özellikle yağışlı bölgeler de tercih edilmektedir. Yağmur sularının çatı üstünde birikmesini önleyecek şekilde tasarlanan beşik çatılar her iki yöndede aşağı yönlü daha dikey bir yapıya sahiptir.
Mansard Çatı; her iki yönde de alta doğru eğimli, çatı altına yerleştirilen pencereler ile bölünmüş konut ve depolarda daha sık tercih edilen çatı tipleridir.
Düz Çatı; özellikle günümüzde şehirler de sıklıkla tercih edilen zemin de biriken suyu düzenli bir şekilde tahliye imkanı sunan, bazı projeler de yeşil alan olarak kullanıma uygun teras diye de bilinen çatı modelidir.
Çolak Çatı; iki yüzeyinin kısa, iki yüzeyinin daha uzun olduğu çatı modelidir.
Asimetrik Çatı; her bir yüzeyin diğerinden farklı eğim aldığı, görünüm olarak oldukça şık bir alternatif olan çatılardır.
Testere Çatı; daha çok endüstirede kullanılan dışarıdan bakıldığında bir testere görünümüne sahip, bir çatı bölümü bittiğinde tekrar diğerinin yükseldiği ve sıra halinde devam ettiği çatı modelidir.
Tonoz Çatı; yarım daire şeklini alan beton, çelik yada ahşap malzemelerden üretilebilen silindir şeklinde çatı tipleridir. Günümüzde hastane ve apartman girişleri, alışveriş merkezleri gibi yapılardsa sıklıkla tercih edilir.
Çatı Ekipmanları
Çatı genel olarak komple bir yapının adıdır. Ancak bu yapıyı oluşturan çok sayıda elementin bir araya düzenli bir şekilde getirilmesi gerekmektedir. Çatıların yapımı sırasında doğru uygulanmayan işlemler daha sonrasında daha büyük maliyetlere yol açacaktır. Çatıyı oluşturan ekipmanları inceleyecek olursak;
Mertek; çatının ağırlığını çatıyı taşıyan diğer elemanlara aktaran bölümdüri Halkımızın saçak olarak bildiği ve çatının dışına sarkan kısımlara verilen diğer isim mertek'dir.
Aşık; Merteklerden gelen ağırlığı dikme diye tabir edilen bölümlere aktaran ara yardımcı kısımdır.
Dikme; Aşıklardan gelen ağırlığı döşemelere aktaran diğer bir ara elemandır. Aşık altlarına ortalama 3-4 metre aralıklarla yerleştirilir. Her dikmenin üzerine bir mertek gelecek şekilde tasarım devam etmelidir.
Yastık; Dikmelerden gelen ağırlığı duvar ve çatı döşemesine aktaran bölümdür.
Takoz; Üçgen ve küçük parçalardır. Dikmelerin yastıkla bağlantısını sağlayan ara elemanlardır.
Kuşaklama; Dikine kullanılan kuşaklama işlemi aşıklara ulaşan hava koşullarını üçgenler kurarak engeleler ve çatının daha sağlam durmasını sağlar.
Göğüsleme; Dikme ve aşıkların arasında bulunur. Dikmelerin her iki tarafında bulunmaldırlar.
Bırakma Kirişi; Ahşap çatılarda alt boşluğu oluşturan bölümlerdir.
Saçak; Çatı dışına sarkan genelde 50-60 cm aralığında olan kısımlardır.
Mahya; Eğimli yüzeylerin kesişmesi ile oluşan kısımlardır. Çatının en tepe noktasıdır.
Oluk. çatılarda biriken özellikle su ve diğer yabancı maddelerin çatıya ek olarak monte edilen alanlardan tahliye edildiği çatı ekipmanıdır.
Çatı Olukları
Çatı olukları, çatıların en çok kullanılan elemanları olmakla birlikte sürekli bakıma ihtiyaç duyarlar. Çatı olukları zaman içerisinde birçok probleme sebep olabilir. En çok karşılaşılan problem çatı oluğu tıkanmasıdır. Uzmanlar tıkanma sorunuyla karşılaşmamak adına her yıl periyodik olarak bakım yapılmasını önermektedirler. Periyodik olarak bakımı yapılan çatı ve oluklarda büyük problemlerin çıkma olasılığı düşüktür. Günümüzde en çok tercih edilen oluk sistemi olarak eksiz oluk sistemlerini gösterebiliriz. Normol oluklara göre 7 kat daha dayanıklı ve paslanmaz malzemeden üretin eksiz oluk sistemleri tek parça olmaları sebebile oluk aralarında oluşan akıntıyı önlemektedir. Daha estetik bir görünüme sahip eksiz oluk darbeye ve genleşmeye karşı da son derece dayanıklıdır. Bugün piyasada satılan ve uygulanan oluk çeşitleri Alüminyum oluk, plastik oluk, bakır oluk, galvaniz oluklarıdr. Oluk tercihlerinde yaşadığınız coğrafya ve iklim koşullarını da değerlendirmeniz oluklarınızın sağlıklı işlemesi adına önemlidir.
Çatı Ustası
Çatı ustaları oldukça zor ve tehlikeli şartlarda mesleklerini icra eden, yapı sektörünün belkide en zor işlerini üstelenen kişilerdir. Özellikle yaz ve kış aylarında zorlu hava koşullarına mukavemet gösterek daha sağlıkllı bir yapı için ince işçilik ile çalışmaktadırlar. Çatı ustası ararken hepimizin ilk tercihi işini doğru yapan ve zamanında iş teslimi ilkesine dikkat eden bir usta bulmak olacaktır. ustasiburada.com'da semtinize en yakın hizmeti sunan çatı ustalarına hemen ulaşabiilirsiniz. Sitemiz üzerinden çatı ustası için yapılan bazı arama sonuçları sizinde ihtiyacına göre en doğru çatı ustasını bulmanıza yardımcı olacaktır. Tek yapmanız gereken almak istediğiniz hizmetin üzerine tıklayarak şehrinizi filtrelemek ve usta profillerini incelemek;
Sandviç Panel Çatı
Çatı Kaplama
Şingıl Çatı
Onduline Çatı
Çatı izolasyon
Çatı Yalıtımı
Membran Çatı
Çatı Aktarma
Çatı Tamiri
Çelik Çatı
Sac Çatı
Trapez Çatı
Yağmur Oluğu
Çatı Oluk
Bu işlemlerde bölgenize hizmet veren ve servis desteği açısından size en yakın lokasyonda bulunan işletme ve ustalar size zaman açısından da avantaj sağlamaktadır. Ustasiburada.com’da adresinize en yakın profilleri filtreleyerek görüntüleyebilir, sayfa içeriklerini inceleyebilir, hizmet alan kullanıcıların puanlamaları ile güvenilir servis hizmetine saniyeler içinde ulaşabilirsiniz.
Çatı Yalıtım İzolasyon
Yaşadığımız binaların en önemli yerleri olan çatılar rüzgâr, yağmur, kar gibi doğal etkenlere karşı korunma gereken yapı taşlarıdır. Çatıların bu etmenlere karşı daha dayanıklı olmaları için yalıtım ve izolasyon yaptırılması tavsiye edilmektedir. Çatı yalıtımı ısı geçirgenliğini en aza indirerek ekonomik anlamda tasarruf etmenizi sağlamakta ve aynı zamanda rutubeti engelleyerek insan sağlığına da katkıda bulunmaktadır. Çatı izolasyonu yapılırken kullanılan malzemelerde deformasyon, ezik, göçük olmamasına mutlaka dikkat edilmelidir. Bütünlüğü sağlanamayan izolasyon malzemelerinin ömrü kısa olmakla birlikte aynı zamanda tam koruma sağlamamaktadır.
Camyünü, taşyünü, strafor, poliüretan gibi çeşitleri bulunan çatı izolasyon malzemeleri uygulanması zor ürünlerdir ve mutlaka alanında uzman kişilerden destek alınmalıdır. Özellikle taş yünü ve camyünü malzemeler yapısı bakımından solunum yollarında ve ciltte tahrişe yol açabilmektedir. Bu sebeple montajı yapılırken maske, eldiven vb. koruyucu malzemeler kullanılmalıdır. İzolasyon malzemelerinin miktarını çatı kirişleri baz alarak belirleyebilirsiniz. Yalıtımı yapılacak olan mekânın tüm özelliklerini göz önüne alarak malzeme seçimi yapılması büyük önem taşımaktadır. Kaliteli malzeme seçimi yaptığınızda izolasyonun etkilerini çok net hissedebilirsiniz. Malzeme seçimi yaparken seçtiğiniz ürünün kalınlığını mutlaka öğrenmeli ve uygulanacak mekâna uygun ürünler seçmelisiniz. Örneğin çatı kirişleri doğru ve düz bir çizgide devam ediyorsa poliüretan, polistiren veya kaya yünü malzemeler kullanılmalıdır. Bu ürünler düz zemin oluşturulmasında ve hava geçirmezliği sağlanmak istendiğine uygun olarak kabul edilmektedir. Yaşadığınız yapılarda çatıların sağlam ve nefes alan nitelikte olması için alanında uzman kişilerden yardım alarak izolasyon ve yalıtım yaptırmanız, kış aylarında ısı kaybının önlenmesine, yaz aylarında ise ısı geçişini yavaşlamasını sağlamaktadır.
Baca Sistemleri
Yakıt sonucunda oluşan dumanın sağlıklı bir şekilde yapı dışına aktarılmasına sağlayan baca sistemleri binaların sağlıklı havalandırması konusunda önemli bir yere sahiptir. Soba bacası, şömine bacası, doğalgaz bacası, mutfak bacası, havalandırma bacası gibi birbirinden farklı baca türleri mevcuttur. Bacalar duman tahliyesini sağlıklı yapabilmesi için çatlaksız, düz ve akışgan bir zemine sahip olmalıdır. Her baca özellik olarak farklıdır ve yine her baca amacına uygun olarak kullanılmalıdır.
Şömine Bacası; mutlaka diğer bacalardan ayrı olarak bağımsız olmalıdır. Şömine tipine göre ebatları farklılık gösterilebilir ancak ortalama 30cm*30cm ebatındaki bir baca tüm şömine tiplerinde kullanılabilir. Sağlıklı bir tahliye için bacanın çapının doğru hesaplanması önemlidir.
Soba Bacası; yapının dumandan etkilenmemesi adına çatının en üst noktasına, ortalama 1 metre uzunluğa sahip olmalıdır. Sağlıklı bir tahliye için soba bacaları pencere yada duvarlar delinerek uzatılmamalıdır. Türbülansı engellemek açısından kurulan bacanın ağaç yada binalardan 6 metre uzaklıta bir alana kurulumun yapılması gerekmektedir. Ortalama bir baca çapı 13 cm civarında olmalıdır.
Doğalgaz Bacası; paslanmaz çelik tercihi doğalgaz bacaları için olmazsa olmazdır. Paslanmaz saclardan oluşan bacaların kalınlığı 1mm civarında üretilmektedir. Kullanılan kombinin türü de baca yapımında önemli bir etkendir. Yoğuşmalı bir kombi tercih ettiyseniz baca eğimi yukarı doğru, konveksiyonel bir kombi tercihinde bulunduysanız baca eğimi aşağı doğru olacaktır. Kombi bacanızın çelikten üretilmesi şarttır. Aksi halde farklı bir malzemeden üretilen bacalara izin verilmemektedir.
Mutfak Bacası; Konutlardan daha ziyade, kafe, restaurant, otel gibi yapılarda belirli yönetmeliklere göre düzenlenen bu baca tipleri ağır yemek kokularının çevreye dağılmaması için sorunsuz çalışmak zorundadır. Yapının iç kısmında bulunan aspiratörler ile uyumlu çalışmasıda ayrıca önemlidir.
Sitemiz üzerinde baca ile ilgil en çok yapılan bazı arama sonuçları ise şunlardır.
Baca Temizleme
Baca İmalatı
Baca Montajı
Baca Onarımı
Baca Örme
Baca Sistemleri
Baca Uzatma
Baca Yapımı
Baca Yükseltme
Baca Fanı
Baca Filtresi
Baca Havalandırma
Baca Rüzgar Gülü
Barbekü Bacası Yapımı
Şömine Bacası
Çatı Tamiri, Oluk Onarımı ve Baca Ustaları için UstasıBurada. Puanlamaları inceleyerek En İyi Çatı Tamiri ve Oluk Onarımı Ustası seçeneğini hemen bulabilir, ustaları ücretsiz çağrı hatlarından arayarak bilgi edinebilirsiniz.