Doğalgaz
Doğalgaz bir petrol türüdür. Petrolü oluşturan bileşenler aynı şekilde doğalgazın da oluşmasını sağlar. Geçmiş yıllarda petrol üretimi esnasında çıkarılan doğalgaz değerli bir enerji kaynağı olarak görülmeyip imha edilsede günümüzde petrolden sonra en çok tüketilen ve üretilen enerji türüdür. Konutlar ve endüstride sıklıkla kullanılan doğalgaz yer küre üzerinde sadece antartika kıtasında üretilmez. Dünya genelinde ABD, İran, Rusya, Katar gibi ülkeler doğalgaz üretiminde ilk sıralarda yer almaktadır. Basınçlı tanklarda sıvılaştırılarak sevk edildği gibi doğalgaz boru hatları üzerinden de tüketicilere ulaştırılmaktadır. Ülkemizde doğalgaz transferi konusunda kilit bir pozisyondadır. Mavi Akım Doğalgaz Boru Hattı, Rusya - Türkiye Doğalgaz Boru Hattı, Doğu Anadolu Doğalgaz İletim Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı, Türkiye - Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı gibi önemli transfer merkezlerine sahiptir.
Doğalgaz tüketimi insan ve çevre sağlığı açısından da önemlidir. Renksiz ve kokusuz bir enerji kaynağı olarak katı yakıtlarla üretilen enerjiden daha az maliyetli ve daha sağlıklı bir kaynaktır. Bununla birlikte doğrudan solunması noktasında ölümcül riskler de barındırmaktadır. Doğalgaz havadan daha hafif bir yapıya sahip olduğu için solunma esnasında ciğerlerde bir tabaka oluşturarak nefes alış verişinin kesilmesine sebep olur. Baş dönmesi sonrasında baygınlık belirtileri ile devam eden doğalgaz zehirlenmeleri zamanında müdahale edilmezse ölüm ile sonuçlarınır. Gaz zehirlenmesine maruz kalan kişi en hızlı şekilde temiz havaya çıkarılmalı, sırtüstü yatırıldıktan sonra hafif yan açıyla derin nefes alması sağlanmalıdır. Ülkemiz de çok sayıda gaz zehirlenmesi vakası yaşanmakta ve istenmeyen sonuçlar ortaya çıkmaktadır.
Doğalgaz Kullanım Alanları
Günümüzde hepimizin hayatına her gün ve her an dokunan doğalgaz enerjisinin kullanım alanları oldukça geniştir. Konutlarda Isıtma, soğutma, sıcak su temini, pişirme gibi amaçlar için kullanılır. Endüstride kullanılan ve doğalgaz santrallerinde üretilen doğalgaz, sanayi de özellikle Tekstil, otomotiv, demir çelik, kimya, cam -metal sanayi gibi bir çok alanda üreticlerin hizmetine sunulur. Ayrıca elektrik üretimimin bir kısmı yine doğalgaz ile çalışan santrallerden karşılanır.
Doğalgaz Dönüşüm İşlemleri
Doğalgaz dönüşümü için bulunduğunuz mekanın durumu ve kullanım durumu belirlenmelidir. Bireysel yada merkezi ısıtma sistemleri tercihinize göre uygulama yöntemleri de değişmektedir. Eğer doğalgaz dönüşümünü merkezi sisteme entegre edececeksiniz kat maliklerinin sayısı ve arsa payı olarak oy birliğine varmanız gerekmektedir. Bireysel dönüşüme oranla maliyetlerin paylaşılması söz konusu olacağından daha hesaplı bir dönüşüm imkanı bulabilirsiniz. Bireysel yada merkezi sistem farketmeksizin yapınızı doğalgaz dönüşümüne dahil etmek istiyorsanız mutlaka yetkili bir mühendislik firmasında projelendirme ve uygulama konularında destek almalısınız.
Doğalgaz Tesisatı
Doğalgaz tesisatı uzun yıllardır ülkemizde yaygın olarak kullanılmaktadır. Doğa dostu olan doğalgaz ısınma sistemi çoğu yerde kullanılmaktadır. Kullanılan alanın temiz kalmasını sağlamaktadır ve çevreye zararsızdır. Ancak doğalgaz hava ile temas ettiğinde oldukça tehlikelidir. Bu sebeple kurulum işlemi uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Doğalgaz tesisatı hem ülkemizde hem de dünyada en çok tercih edilen ısınma türüdür. Evler döşenen doğalgaz tesisatlarında petekler, borular ve kombi temel malzemelerdir. Sistemin ana merkezi kombidir, sıcaklığı ise petekler vermektedir. Sistem gaz yakılarak ısıtılan suyun borularla peteklere ulaşması ve ısınmasının sağlanmasıyla işler. Tesisatın kurulmasındaki en önemli faktör eviniz içerisine borular ve peteklerin döşenerek kombiye bağlanmasıdır. Havayla temas ettiğinde yanıcı bir gaz olan doğalgaz tesisatında kurulum eksiksiz ve tam olmalıdır. Yapılabilecek en ufak bir hata sistemin aksamasına ve kalıcı hasarlara sebep olabilmektedir. Ayrıca bu sistemde her evde bireysel kombi bulunması, evin sıcaklığını isteğiniz doğrultusunda ayarlamak en büyük avantajlardan biridir.
Evinizde doğalgaz tesisatı kurulu değilse firmalar ile anlaşarak kısa sürede kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Doğalgaz tesisatı döşeme süresi işlemi evinizin büyüklüğüne bağlı olarak değişmektedir. Ancak ömür boyu kullanım imkânı sunmaktadır. Teknolojik cihazlar kullanılarak kırma, dökme işlemleri olmadan tesisat kurdurabilirsiniz.
Doğalgaz Tesisat İşleri
Doğalgaz Projelendirme yapılarınızda kullanacağınız doğalgaz tesisatının görselleştirilmesi işlemidir. Oldukça hassas bir işlem olan doğalgaz projelendirmesi doğalgaz dağıtım şirketlerinin yetkilendirdiği firmaların mühendisleri tarafından çizilebilmektedir. Doğalgaz projesine göre uygulanmayan tesisatlar dağıtım şirketleri tarafından onaylanmayacak ve kullanıma açılmayacaktır.
Kombi Tesisatı için doğalgaz şirketlerinin yetkilendirdiği mühendislik firmaları ile görüşmeniz şarttır. Görüşme sonrasında tesisatınızın mobil tesisat mı yoksa çift borulu tesisat mı olacağına karar verebilirsiniz. Çift borulu tesisatlarda bir gidiş bir de dönüş borusu yer almaktadır. Ayrıca kombininin konumlandırılacağı yer, kombinizin ve borularınızın korunaklı bir alan içine alınması, ısıyı ve sıcak suyu yapının içine taşıyacak radyatörlerin konumlandırılması gibi bir çok konuda yetkili doğalgaz mühendislik firmalarından destek almanız şarttır.
Doğalgaz Döşeme işlemi yapılırken yeklili mühendislik firmasının üzerinde önemle durduğu bazı ayrıntılar tesisatınızın onaylanması ve sorunsuz bir şekilde güvenle çalışması için önemlidir.
Doğalgaz tesisat borularının gidiş yönü, kullanılan malzemenin kısa kullanılmaması, radyatör seçimleri ve kullanılan alana göre yeterli miktarda seçimi, kombinizin konumu, vana bağlantıları, doğalgaz tesisat döşeme işleminde doğru kaynaklama yapılması gibi uzmanlık gerektiren bir çok konu hayati önem taşımaktadır.
Doğalgaz Petek Temizliği sağlıklı bir ısınma için olmazsa olmaz işlemlerdendir. Petek temizleme makineleri ile doğalgaz tesisatçıları tarafından yapılan bu işlem en az 2 yılda bir uygulanmalıdır. Bu sayede petek içindeki sıcak su rahat dolaşım imkanı bularak peteğinin her noktasını eşit bir şekilde ısıtacak ve ortamın ısısıda aynı oranda odanın içine dağılacaktır. Bu işlem doğalgaz faturalarınıza da doğrudan etki edecektir.
Kalorifer Tesisatı en az doğalgaz tesisatı kadar önemlidir. Evimizin içerisinden geçecek borular içerisinde dolaşan zehirli ve yanıcı gaz, sızıntı durumunda tehlikeli olmaktadır. Kurulan tesisatın mümkün oldukça kısa ve az dönerli olması tasarruf açısından önemlidir. Kalorifer tesisatında kombiniz için en uygun yeri seçmeniz gerekmektedir. Su sarfiyatını en aza indirmek için kombiler genellikle banyo veya mutfağa yakın yerlere kurulmalıdır. Çalıştığınız ustalar odanın büyüklüğüne, odanın kullanım amacına ve ısı kaybına dikkat ederek radyatör seçimi yapmaktadırlar. Radyatör seçiminiz gelecek doğalgaz faturalarınızı doğrudan etkilemektedir. Bu sebeple yapılacak olan tesisat kurulumu için kesinlikle alanında uzman, deneyimli ve gerekli kurumlarca yetkili tesisat ustalarıyla çalışmanızı tavsiye etmekteyiz.
Yerden Isıtma Sistemi günümüzde bir çok yeni yapıda sıklıkla uygulanan bir ısıtma yöntemidir. Petek ile ısınmaya göre daha düşük kurulum maliyeti sağlaması, kurulan yerden ısıtma sistemlerinin dış etkenlere maruz kalmaması ve bu sayede daha uzun ömürlü bir kullanım imkanı sunması tercih edilme sebeplerindendir.
Evde Petek Temizliği Nasıl Yapılır?
Sağlıklı bir ısınma için peteklerinizin periyodik aralıklarla temizlenmesi şarttır. Sıcak suyun daha sağlıklı bir dolaşım elde etmesi için bu işlem doğalgaz tesisatçıları tarafından özel makineler ile daha güvenli, hızlı ve temiz bir şekilde yapılmaktadır. Ancak bazı durumlarda peteklerinizi kendiniz de temizlemek isteyebilirsiniz. Makine ile petek temizleme kadar etkili sonuç alamasınızda bazı püf noktalara dikkat ederseniz peteklerinizin verimliliğini arttırabilirsiniz. Bu işlemleri uygulamadan önce kombinizi kapatmanızı tavsiye ederiz.
İlk yapmanız işlem peteklerin dış temizliğini sağlamanızdır. Peteklerinizin altına bir örtü serebilir petekten çıkacak kirli su ve tozların zemine ulaşmasını önleyebilirsiniz. Elektrik süpürgesi yardımıyla peteklerin arka kısmını, sonrasında petek aralarını nemli bir bezle ve ince bir sopayla temizleyebilirsiniz.
Peteğinizin baş kısmında bulunan hava vanasını düz uçlu bir tornavida ile gevşeterek kombi su basıncı sıfır oluncaya kadar peteklerdeki kirlik suyu bir kaba boşalatabilirsiniz.
Daha sonra işleme devam edebilmek için kombinizin bulunduğu alana geçin. Kombinizin altında yer alan giriş ve çıkış su vanalarını kapatın. Bu vanalar kırımızı ve mavi renkli iki adet vanadır. Kombinizin filte kapağını çıkardıktan sonra bir pense yardımıyla borunun içindeki filtreyi çıkarın, deterjanlı yada sabunlu bir suyla filtreleri yıkadıktan sonra tekrar aynı işlemleri uygulayarak yerine monte edebilirsiniz.
Kombinizin yanından ayrılmadan önce kırmızı vanayı kapalı mavi vanayı ise açık konumda bırakın ve temizleme işlemine devam etmek için banyo peteklerinizin olduğu alana gidin. Havlupanın altında bulunan vanayı ingiliz anahtarı yardımı ile gevşetin. İlk etapta tazyikli bir su çıkışı olabilir. Bu sebeple vanayı yavaş yavaş gevşetebilirsiniz. Vanadan çıkan suyu bir kova yada kaba boşaltın, Bu işlemden sonra kombinin altında olan kapalı kırmızı vanayı tekrar açın. Kombinizdeki su basıncı 2 bar seviyesine ulaştığında tekrar banyo havlupanın olduğu yerde tahliye işlemine devam edin. Paslı su akışı bitene kadar işleme devam edebilirsiniz.
Görüldüğü üzere teknik bir bilgi ve beceri isteyen bu işlemi kurallarına göre yapmazsanız sıcak su sebebi ile zarar görebilir, tesisatlarınızdan çıkacak kirli su sebebiyle de ortamınızın kirlenmesine sebep olabilirsiniz. Daha sağlıklı bir işlem için ilk tercihiniz kış ayı başlamadan önce petek ve kombilerinizin bakımlarınzı yaptırmanız olacaktır.
Kalorifer Sistemleri ve Doğalgaz Tesisatı Ustaları UstasıBurada’da. Puanlamaları inceleyebilir, profillerin fotoğraf galerisini inceleyebiir, yetkinlik belgelerini sorgulayabilir ve ustaları yada firmaları ücretsiz çağrı hatlarından arayarak kalorifer sistemleri ve doğalgaz tesisatı fiyatları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.