Ustası Burada
Ustası Burada

Mezar Yapımı / Mezarcı

Mezar Yapımı

Ölüm hayatımızdaki en acı gerçeklerden biridir. Sevdiklerimizi kaybetmek her insan için çok üzücü ve derinden sarsan bir durumdur. Kültürel ve dini inançlar doğrultusunda İslam ve diğer semavi dinler de vefat eden kişinin cenazesi defnedilmektedir. Yakınlarınızın mezarlarına mezarlık yaptırmak istediğimizde ise işinin ehli ve kurallarına hâkim ustalarla çalışmamız gerekmektedir.

Kanunen defin işleminden sonra 3 ay mezarlık yaptırmak ülkemizde yasaktır. Olası sorunlarda, otopsi vb. işlemler yapılması gerektiğinde mezarın açılması, mezarda çökme meydana gelmesine sebep olmaktadır. Günümüzde gelişen teknoloji ve olanaklar neticesin de mezarlıklarda kullanılan malzeme çeşitleri artmıştır. Mezarlarda isteğinize bağlı olarak mozaik, mermer, granit veya mermer-granit malzemeler kullanılmaktadır.

Üzerinde adı soyadı, doğum tarihi, baba adı gibi bilgilerin bulunduğu mezar taşları ölümden sonra kişinin kimliği niteliğini taşımaktadır. Mezar taşları defnedilen yakınlarımızın mezarını bulma konusunda bize yol göstermektedir. Mezar taşlarında aynı zamanda isteğe bağlı olarak ünlü düşünür veya din adamlarından sözlerine de yer verilmektedir. İşçiliğe ve kullanılan malzemelere göre bu yazıların fiyatları değişkenlik göstermektedir. Ayrıca bazı mezar taşlarında dijital baskı fotoğraf, bayrak, ay ve yıldız uygulamaları yapılmaktadır. Mezarda gelecek değişimler göz önüne alındığında uzmanlar, mezar yapımının 1 yıl sonrasında yapılmasının daha sağlıklı olacağı yönünde bilgi vermektedirler. Mezarlıklar yapısal olarak vefat eden kişinin hangi din ve ırka bağlı olduğuna göre değişiklik göstermektedir.

Mezar İnşaatı Ruhsatı

Mezar yeri yaptırmak bazı yasal prosedürlerin yerine getirilmesi ile mümkündür. Mezar yerini satın alan vatandaşlar Mezarlıklar Bölge Müdürlüğü'ne başvurarak Mezar Yeri Üst İnşa ruhsatını aldıktan sonra ruhsatlı mezar inşaatı firmalarına bu işlemi yaptırabilirler. Ruhsatsız işletmelere mezarın üst kısmının inşaatı için yaptırılan işlemleri yine Mezarlıklar Müdürlüğü'nün denetimi sonrasında yıkılmaktadır. Bu konu üzerinde vatandaşların dikkatli olmasında fayda var. 

Mezar yeri yapımında ruhsatta belirtilen alanın dışına çıkılması durumunda yapılan mezarın dış kısmı yine yıkım işlemine tabi tutulur. Mezar Yeri Üst İnşa Ruhsatı almış vatandaşlar mezarın üst kısmının inşaasını 1 ay içinde tamamlamak zorundadırlar. 1 ay içinde tamamlanmayan işlemler için tekrar ruhsat alınması zorunludur. 

Mezar İnşaatı Nasıl Yapılır?

Mezar yapımı çeşitlere kademelere ayrılır. Her kademede yapılacak işlemlerin sağlamlığı mezarın çökmesine engelleyeceği gibi uzun yıllar ayakta kalmasını sağlayacaktır. Mezar işinde ruhsatlı ve tecrübeli firmaların tercihi ileride doğacak büyük maliyetlerin önüne geçmesinde en önemli etkendir. Sevdiklerimizin ebedi istirahatgahlarında huzur içinde uyumaları için mezar yapımında hassas davranmamız birincil vazifemizdir. 

Mezar Temeli atılırken 25 cm ölçüsünde zemin kazısı yapılır. Kazılan alan nemlenmemesi için taş ile döşenir. Döşenen taşların üzerine beton dökülür. Betonun üzerinde demir döşeme işlemi gerçekleştirilir ve son olarak döşenen demirlerin üzeri tekrar betonla kapatılır. 

Zemin işleminden sonra ilk katın yapımına geçilir. Mezara iç kasalar yerleştirildikten sonra kasaların içine tuğlalar döşenerek üzeri beton ile kapatılır. Beton işleminden sonra ilk katın fitil mermerleri konarak yapıştırılır ve kurumaya bırakılır. 

Mezarın 2.katı inşaasında önce kolonlar yerleştirilir. katın içine kolonlar yerleştirilir. Yine tuğlalar dizildikten sonra beton dökümü yapılır. İlk katta olduğu gibi fitil mermerleri konarak yapıştırılır ve kurumaya bırakılır. 

Son kat inşaasında ilk iki kattaki işlemlerin aynısı yapılarak kapak mermerri ve korkulukları yapıştırılır ve yine kuruma işlemine alınır. 

Mezar Modelleri

Kullanım şekli, tercih edilen malzeme ve ebatlarına göre farklılık gösteren mezarlar, bütçenize ve ihtiyaçlarınıza göre şekillenmektedir. Dayanıklı malzemenden üretilen mezarların sağlamlılığı ve dayanıklı olması mezarda meydana gelecek çökmelerinde önüne geçecektir. 

Mozaik Mezar
Granit Mezar
Hazır Mezar
Tek Kişilik Mezar
Çift Kişilik Mezar
Alie Kabristanı
Traverten Mezar
Resimli Mezar
Katlı Mezar
Kitabeli Mezar
Oyma Mezar
İşlemeli Mezar 

Ülkemizde sıklıkla tercih edilen ve hemen hemen tüm mezarlıklarda bulunan bu mezar modelleri tercihe göre ve bütçeniz doğrultusunda ruhsatlı mezar ustaları ve mezarcılar tarafından özenle yapılmaktadır. 

Mezar Bakımı

Sevdiklerimin mezarlarının bakımı nesillere aktarılan bir gelenek olmasından daha öte hepimizin vicadani bir sorumluluğudur. Zamanla çevre koşulları sebebiyle çöken yada artık zeminin düzleşmesi ile kaybolma aşamasına gelen mezarlar için düzenli talep edeceğiniz mezar bakım hizmetleri ile geleneklerinizi yaşatabildiğiniz gibi vicadani olarak da vazifenizi yapmış olmanın huzurunu yaşayabilirsiniz. Uzman bilgisi ve deneyimi gerektiren mezar bakım işlemi çok aşamalı bir uygulamadır. Her aşamada hassas ve titiz davranmak mezarların ömrünü uzatacağı gibi görsel olarakta mezarınızın çevresini değiştirecektir. Aylık yada yıllık mezar bakımları mevcut olduğu gibi istediğiniz aralıklarla da mezar bakımlarınızı yaptırabilirsiniz. Mezar bakımında başlıca uygulanan işlemler şu şekildedir. 

Mezar toprağı değişimi
Mezar toprağının yabani otlardan temizlenmesi ve gübrelenmesi 
Mezar toprağının düzenli ve periyodik olarak sulanması
Mermer temizliği ve ve yıpranmış olan mermerlerin parlatılması
Çiçek ve ağaç dikim işleri 

Mezar bakımın en önemli unsuru düzenli yapılıyor olmasıdır. Uzun aralıklarla yapılan mezar bakımlarından istenen verim alınamayacağı gibi maliyet olarak da düzenli mezar bakımına göre daha fazla ödenen tutarlarla karşılabilirsiniz. Birçok mezar yapım firması aynı zaman da mezar bakım hizmetleri de sunmaktadır. Sevdiklerinizi emanet ettiğiniz mezar bakımlarının uygun firma da kişilerce yapılmasına dikkat etmelisiniz. 

Mezar Baş Taşı Yapımı

Sert mermer, traverten yada granit mermer ürünleri kullanılarak yapılan mezar taşları sürekli açık alanda bulunmaları sebebi ile dış koşullara en dayanıklı şekilde üretilmektedir. Ülkemizde daha çok dikdörtgen formatta üretilen mezar taşları isteğe göre kare, oval yada daire şeklinde de yapılabilir. İhtiyaca göre tek kişilik yada çift kişilik mezar baş taşı üretimi de mümkündür. Kitabe şeklinde mezar baş taşları, resimli mezar baş taşları, 3 yada 4 kişilik mezar baş taşları gibi çeşitli formlarda üretimleri de ülkemizde görülmektedir. Ayrıca isteğe göre işlemeli ve oymalı mezar baş taşları da sıklıkla uygulanmaktadır. 

Mezar Taşı ve Mermer Mezarlık Ustası için UstasıBurada’da yorumları okuyabilir, puanlamaları inceleyerek, sizler için en uygun Mezar Taşı ve Mermer Mezarlık ustasını hemen bulabilir, ücretsiz çağrı hatlarından ustalara ulaşabilirsiniz. Üstelik UstasıBurada üzerinden yaptığınız aramalar için hiçbir aracılık hizmet bedeli ödemezsiniz.